Dankbaar eerbetoon

Het gezin Vossen bestond uit moder Tonia Vossen, 56 jr; Rie (Harrie), 31 jr; Piet, 30 jr; Frits, 24 jr; Drees, 21 jr; Bèr, 19 jr; Tjeu, 15 jr; Anna, bijna 18 jr; Rika, 13,5 jr. De leeftijden zijn van het moment dat het openluchtspel ‘Vossen van de Spik’ begint (1943).

Moder Vossen gaat als verzetsvrouw en hoofd van de familie slim en behoedzaam te werk. Veiligheid staat voorop. Ze is een goede organisator. Ondanks de schaarste weet ze haar onderduikers aan het eten te houden. De Duitsers verdenken moder Vossen en haar kinderen van illegaliteit, maar vinden geen bewijzen. Zelfs onder doodsbedreiging houden de bewoners van de Spik de rug recht. 

Dankbaar eerbetoon aan moder Vossen en haar gezin

De leden van het gezin Vossen waren bescheiden mensen die een hoge persoonlijke prijs hebben betaald voor onze vrijheid. Ze drongen zich na de oorlog niet op de voorgrond. Klopten zichzelf niet op de borst om wat ze hadden gedaan. Daarom deelden ze maar mondjesmaat in de eer die anderen vaak ten onrechte kregen toebedeeld. Voor Frits Criens was dat gegeven aanleiding voor het toneelstuk. Vossen van de Spik. Het spel is een dankbaar eerbetoon aan moder Vossen en haar gezin.

Ein boerderie kins se weer opboewe, dien kinjer neet.

Moder

In november 2019 is het 75 jaar geleden dat de kernen rondom het natuurgebied Leudal zijn bevrijd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
Contact

Secretariaat
Schepenbank 59
6081 DC Haelen

M. 06 156 63 637
B.G.G. 06 370 73 041
E. secrleudalbevrijd@gmail.com