Organisatie

Aanleiding en motivatie

In november 2019 is het 75 jaar geleden dat de kernen rondom het natuurgebied Leudal zijn bevrijd.

De regio Leudal werd op 10 mei 1940 overspoeld door de Duitse soldaten. Daarmee was de bezetting een feit. Vrijheden van burgers werden steeds meer beknot en het verzet hiertegen groeide. Dit uitte zich in sabotageacties. Het leidde er weer toe dat steeds meer mensen uit het verzet moesten onderduiken. Ook Joodse burgers bleven op zoek naar een veilig onderduikadres. Op vele plaatsen in de regio Leudal vond deze opvang plaats, o.a. bij de familie Vossen op hoeve De Spik in Haelen. Gaandeweg de oorlog zochten ook ontsnapte krijgsgevangenen en neergeschoten Amerikaanse en Engelse vliegtuigbemanningen een tijdelijk onderkomen op hun vluchtweg terug naar hun basis.

Verleden verbinden met heden

De Stichting wil met dit toneelspel het verleden verbinden met het heden waarin vrijheid geen vanzelfsprekende zaak meer is. Naast Vossen van de Spik ontplooit de Stichting nog twee andere activiteiten in het kader van de herdenking. Weg van vrijheid. Een geschiedenisproject voor de bovenbouw van basisscholen in de gemeenten Leudal en Maasgouw, plus voor de brugklassen van de middelbare scholen. Verder een project over het Culturele Verzet in Limburg. Buitencentrum de Spar in Haelen was daarvan een belangrijk centrum.

Voor de Stichting Leudal 75 jaar bevrijd was het van begin af aan duidelijk dat de Spik de ideale locatie was om haar openluchtspel te realiseren. In de huidige eigenaar, Cees Bijloos, vond de Stichting een partner die meteen zijn enthousiaste medewerking verleende. Nazaten van de familie Vossen zijn vanaf het begin nauw betrokken bij het project.

Leudal 75 jaar bevrijd

In 2019 is Leudal 75 jaar bevrijd. Om de bevrijding te gedenken en om een bijdrage te leveren aan de viering hiervan is de Stichting Leudal 75 jaar bevrijd opgericht. Een van de activiteiten van de Stichting is het realiseren van het grootschalige openluchtspel Vossen van de Spik. Een realistisch toneelspel over de oorlog, het verzet en de bevrijding. 

Op de Sjpik is het baeter väör neet alles te weite.

Moder

In november 2019 is het 75 jaar geleden dat de kernen rondom het natuurgebied Leudal zijn bevrijd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
Contact

Secretariaat
Schepenbank 59
6081 DC Haelen

M. 06 156 63 637
B.G.G. 06 370 73 041
E. secrleudalbevrijd@gmail.com