scenario en regie

Het scenario voor Vossen van de spik is in handen van Frits Criens en de regie wordt verzorgd door Johan Korten.

Scenario: Frits Criens

75 jaar bevrijding!

Verhalen over de oorlog. Van slachtoffers die ondanks hun littekens verder moesten. Wat hebben ze gevoeld? Hoe gingen ze om met verlies, verdriet, vernedering, angst? Hoe hebben ze ellende doorstaan, onrechtvaardigheid verdragen? Het zijn verhalen van verzet, moed en doorzettingsvermogen. Van geluk ook, van onbezonnenheid soms, vertrouwen, van kracht en geloof. Over de Spik en de familie Vossen in oorlogstijd kende ik zulke verhalen. Daar wilde ik ‘iets mee doen’. Maar wat? 75 jaar bevrijding was het antwoord. Vossen van de Spik is het resultaat. Het toneelstuk is gebaseerd op historisch materiaal. Maar bovenal is het een ode aan moder Vossen en haar acht kinderen.

Frits Criens
Zie ook: www.fritscriens.com
Foto: Jean Scheijen

Regisseur: Johan Korten

Toneeldier

Van jongs af was ik bezig met acteren, thuis en op school. Bij Jong Nederland leerde ik pantomime spelen. Toen mijn oudste zus me vroeg voor een rolletje bij de plaatselijke toneelvereniging was 'de beer los'. Jaren later kreeg ik het gelukkige advies de regiecursus te volgen. Inmiddels ben ik al 25 jaar regisseur bij clubs in Midden-Limburg en ver daarbuiten. De laatste jaren heb ik vooral op locatie geregisseerd. Verder heb ik veel grote buitenvoorstellingen gedaan, o.a. Zwarte Pier, in Haelen en In de geist van graaf Filips, in Horn.
Kinjer van de raekening en De Bokkenrijders, in Puth en Smaak van Grind, in Heel. In Heythuysen Zwart vleis, ’t Koekoeksnest en Lòmperikke. Vossen van de Spik is een mooie samenwerking tussen De Stichting Leudal 75 jaar bevrijd en diverse toneelverenigingen uit de regio van Haelen, Heythuysen en Horn en in het bijzonder de familie Vossen. Frits Criens heeft er een indrukwekkend, prachtig verhaal van gemaakt. Aan mij is de eer om deze uitdaging tot iets geweldigs te laten uitgroeien.

Met welgemeende toneelgroeten,

Johan Korten

Ónrecht zeen en machteloos mótte zjwiege. Dan vritj de gif in mich.

Drees

In november 2019 is het 75 jaar geleden dat de kernen rondom het natuurgebied Leudal zijn bevrijd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
Contact

Secretariaat
Schepenbank 59
6081 DC Haelen

M. 06 156 63 637
B.G.G. 06 370 73 041
E. secrleudalbevrijd@gmail.com